HAT-KP-1-2022/1-001309 sz. pályázat beszámoló->>>tovább

HAT-KP-1-2022/1-001309 sz. pályázat beszámoló

Határtalanul program Erdélyben

 

A Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum 7. illetve néhány 8-os osztályos tanulója 2023. április 24-e és 29-e között a Határtalanul program keretében egy erdélyi körúton, tanulmányi kiránduláson vett részt. A kirándulás tartalmas volt, sok érdekes programmal színesítve. Mindannyian szép élményekkel tértünk haza.

2023. április 24. hétfő * 1. nap

Első nap korán útnak indultunk 4 autóbusszal. Nem volt egyszerű ennyi diákot egyszerre koordinálni, de szerencsésen megérkeztünk. Az első látnivaló Kalotaszeg központjába vezetett, Bánffyhunyadra, ahol a cigodák érintése után a református templomot néztük meg, illetve a lelkész tartott egy előadást is. A templom nagyon szép, kazettás mennyezete, a karzat kazettái, a szószék és a varrottasok gyönyörű díszeiként szolgálnak. 

A kora esti órákban érkeztünk Korondra, ahol az útbaigazítás után a szállás elfoglalása történt. A gyerekek a vacsora után kissé felélénkülve élvezték a friss levegőt, a táj szépségét, játszottak, majd a többi nap programjának izgatott várakozásával átitatva tértek nyugovóra.

 

2023. április 25. kedd * 2. nap

Keddtől péntekig a buszok külön mozogtak, forgószínpad szerűen kerültek sorra az iskolák a programokra.

Kedden egy hosszabb útra indultunk, meg sem álltunk Gyimesbükkig, az ezer éves határig, ahol a Tatros patak partján megtekintettük a történelmi Magyarország legkeletibb vasúti őrházát. Útközben a gyimesi csángók életéről, szokásairól hallhattunk érdekességeket. 

Innen tovább indultunk Csíkszeredába, egészen pontosan a várostól nem messze fekvő Csíksomlyóba, ahol a csíksomlyói kegytemplomról tudhattunk meg érdekességeket, ill. a templom történetével kapcsolatban ismerhettünk meg új információkat [időközben egy másik] idegenvezetőnktől.

A templomi látogatás után utunk a Csíki Sör Manufaktúrához ill. az ahhoz tartozó chips-gyárhoz vezetett. Itt ketté vált a csoport, ti. a gyerekek a chips-gyárat látogatták meg, a tanárok a sörgyár területén nyerhettek bepillantást a sörkészítés rejtelmeibe. 

A szálláson a finom vacsora elfogyasztása után a gyerekeknek szerveztünk egy kis vetélkedők. Csapatokba rendeződtek, amelyek a hét további részére is vonatkoztak. Volt egy kis kvíz az addig elhangzottakkal kapcsolatban, amellyel a diákokat figyelmének fenntartását kívántunk erősíteni. Mellette, hogy a játékosság és szórakozás se maradjon ki, activitiztek.

2023. április 26. szerda * 3. nap

A szokásos reggeli kezdés után nekivágtunk aznapi 3 programunknak. Elsőként Fehéregyházán a Petőfi emlékmúzeum gondnoka tartott nekünk egy érdekes és izgalmas előadást Petőfi életéről, a segesvári csatához való kötődéséről, rejtelmes eltűnéséről. Utunk ezt követően a faluromboló mozgalom egyik áldozata, Bözödújfalu irányába vezetett, ahol körbebuszoztuk az elárasztott falut, majd megtekintettük a siratófalat, a falu még virágzó életéről készült fotókat és az alaprajzát, utcahálózatát jelképező kopjafákat. Hihetetlen és egyben nyomasztó volt látni, belegondolni, hogy a hatalmas tó alatt egykori életek, és békés múlt múlik el. 

Aznapi ebédünket Köröspatakon fogyasztottuk el. Itt a szalmakalap múzeumban fogadtak bennünket, ahol belepillanthattuk a kalapok elkészítése rejtelmeibe, a búza és a szalma felhasználása, a kalapok különböző jelentéseibe. Szalmából készítettünk egy-egy angyalkát, majd visszatértünk a szállásra. A vacsora után azonban most nem a szokásos esti kikapcsolódás következett, hanem a helyi általános iskola fúvós zenekarának, népzenei együttesének és néptánccsoportjának előadását élvezhettük egy folkest keretében.

2023. április 27. csütörtök * 4. nap

Napi rutinunk ezen a napon sem indult másképpen, s miután túl voltunk az eligazításon már gurult is a busz mindkét iskola (Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI s a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum) tanulóival, s tanáraival elindult az első helyszínünk felé Farkaslakára, Tamási Áron szülőfaluja felé. Az úton alakalmunk volt a busz ablakain keresztül megtekinteni a helyiek által emelt Jézus Szíve szobrot, ami turisztikai látványosság is egyben, hiszen kilátóként is funkcionál. Idegenvezetőnk a koszorúzás előtt mesélt Tamási Áron életéről s földi maradványainak kalandos hazatéréséről is. Később az itt elhangzottak a napi eseményeken alapuló műveltségi vetélkedő szerves részét képezték. Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, ahol a gyerekekkel közösen elénekeltük a nemzeti Himnuszunkat, ill. a Székely himnuszt is.

Második állomásként a Korondi Magyarnyelvű Általános Iskola vendégei voltunk. Az iskola igazgatója Tótfalvi Rozália fogadott bennünket, s az iskola hagyományőrző diákjainak dalcsokra után mesélt az intézmény történetéről, jelenéről s elkövetkező terveiről is. A beszélgetés nagyon jó hangulatban telt, ami után lehetőségünk nyílt a híres korondi piacsoron is eltölteni egy bő órát, illetve itt mutattak nagy sótömböket, bevezetve a Sóvidék egyik fő tevékenysége, a sófeldolgozás mivoltába. 

A Pongrácz-tetőt lovas szekerekkel értük el. A megállón helyen finomságokkal vártak minket a helyi kistermelők, házi pityókás kenyér, sajtok, házi vaj s lekvár formájában, amit a csapat jóízűen el is fogyasztott. Innen szekéren haladtunk tovább nagy, s hideg szélben. Félúton a helyi vadregényes érintetlen tőzeglápot tekintettük meg. A tőzegláptól egy helyi gyógynövényeket feldolgozó kistermelő üzemét látogattuk meg, ahol szintén kaptunk kóstolót nagyon egészséges s nem kevéssé finom portékáiból, így a hideg s csípős szél már nem is tűnt annyira szörnyűnek. 

Késő délután a szállásra pontosan érkeztünk, ahol a korábbi napoknak megfelelően Pazar vacsorában részesültünk, ami után következett a jól bevált napi eseményeken alapuló műveltségi vetélkedő. A gyerekek ezután a szállásukra visszatérve egészen másnap reggelig aludtak. Az éjszaka ismét nyugodt volt.

2023. április 28. péntek * 5. nap

Utunk innen előbb a Gyilkos-tóhoz majd a Békás-szoroshoz vezetett, ami páratlan látványosság. A szűk, tekervényes hasadékok jó hátteret biztosítottak későbbi fotóalbumok képeinek elkészítéséhez. A tanárok figyelmét itt a kanyargós, beláthatatlan utak kötötték le, hogy semmi baj ne történjen, de a diákokat itt sem kellett komolyabban fegyelmezni, -mint az egész utazás alatt egyszer sem. 

Délután Szováta híres üdülőtelepén tettünk egy sétát, majd körbejártuk a Medve-tavat, amely Európa egyik páratlan sósvizű tava.A vacsora után a nap s hét zárásaként Labodáné Fésüs Monika, Petrikné Jász Erzsébet tanárnők vezetésével [Dudás György közreműködése mellett], a gyerekek egész heti vetélkedőjük végeredményét egy záróbulin tudhatták meg, ill. fogyaszthatták el a nyereményeiket. 

2023. április 29. szombat * 6. nap

Indulás Debrecenbe Marosvásárhely érintésével. Idegenvezetőnk a ’Vásárhelyre vezető úton is ellátta feladatát, amennyiben mesélt a városról a ’90-es sajnálatos eseményekről. A belvárosban szabadprogram keretén belül lehetett fölfedezni a település épületeit, látványosságait. Innen egyenesen haza vezetett az út, s a kötelező pihenő után, a csapat rendben megérkezett Debrecenbe, ahol a szülők már nagyon várták, hogy viszont lássák gyermekeiket.