Belépés a KRÉTA digitális naplóba

kreta_enaplo.png

kreata_ugyintezes.png

Keresés diákjaink között

Eseménynaptár

Virtuális túra

virtualis_tura.jpg
Járja körbe iskolánkat virtuális túránk segítségével!

Virtuális túra start


Legfrissebb galéria

     Galéria megtekintése    |     További galériák

Videó galéria

Bemutatófilm megtekintése

Facebook

Versenyeredményeink (2011/2012)

A Christifideles Graeci egyház- és művelődéstörténeti verseny döntőjében nyújtott kiváló teljesétményéről és az elért 1. helyezésért a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, "CREDO" csapatának.

Csapattagok: Aradi Lajos, Barna Döme, Moczok Stella és Forgács Attila
Felkészítő tanár: Horváthné Budaházy Éva

christifideles_graeci.jpg

Női szemmel - Jane Austen és kora

Irodalmi találkozó és vetélkedő-sorozat szóbeli döntője a debreceni
Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában, 2012. március 26-án 


Bessenyei Anna, Molnár Borbála, Újfalvi Krisztina s a többiek… Jut-é eszünkbe nevük olvastán a „Parnasszus”? Nem igen. Pedig őket is homlokon csókolta a múzsa; valamikor a 18/19. század fordulóján. Lírába zárt bölcselkedésük megindító. Asszonyos világ-szeretetük puha, mint a húsvéti kalács. Szerelmes Jézusukhoz olyan egyszerűen szólnak, mintha saját fiúk lenne. Ám nem épült „katedrális” költészetükből. - Miért? - Miért nem? Gondolkodtunk el ezen néhány éve itt, a Medgyessyben ; diákok és tanárok. S megszületett az ötlet. Női életművek megismerésére és megismertetésére fordítjuk munkánk egy részét. „Női szemmel” – ez lett a verseny-sorozat címe.Ez évben egy nagyon is divatossá lett angol írónő, Jane Austen munkásságát állítottuk a versengés középpontjába. Austen azon csodálatos ifjú hölgyek egyike volt, kinek 25 éves korára már 3 nagyregénye is elkészült: Büszkeség és balítélet, Értelem és érzelem, A klastrom titka. És aztán? Aztán a művek nem jelentek meg. Kéziratukat nem ismerjük, csak a több mint egy évtized elteltével készült átdolgozásukat. Mintha csak hallanánk Jane - től: „... ha nő, s ha az a balszerencse éri, hogy tud valamit – jól teszi, ha ezt minél gondosabban eltitkolja”. … Persze, aki ismeri műveit, az tudja: Jane Austen világa nem világfájdalmasan komor, és nem is mélabúsan romantikus, sőt; inkább nagyon is felrázóan szatirikus. A klastrom titka című regénye egyenesen paródia. A gótikus rémregények finom humorral átszőtt „utánzata”. Erről versenyeztek először írásbeli fordulókon, később, az írásbeli feladatokat legalább 60 %-os eredménnyel teljesítő csapatok szóban is; lesöpörve az írónőre ragadt „egyszerűen romantikus” hiedelem-port.


A döntőben 5 csapat mutatta be A klastrom titka 3. fejezetének dramatikus változatát, vallottak Jane Austen kortársairól, a „tavi költőkről”, az angol romantikus triászról, de a mi Csokonaink és Berzsenyink is szerepelt egy-egy művel a feladatok között. A versenyző diákok 3 fős csapatokat alkottak. A vendéglátók, a Medgyessy Gimnázium 2, a Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola szintén 2, a Tóth Árpád Gimnázium 1 csapattal vett részt. A zsűri munkáját Pappné Nagy Ildikó igazgató helyettes asszony vezette. Zsűritagok voltak: Dr. Püskiné Portörő Ágnes és Orosz Dávid középiskolai tanárok ill. Gulkai Fruzsina egyetemi hallgató, a tavalyi „Női szemmel” egyik győztese. A Medgyessy Ferenc Gimnázium köszöni a felkészítők munkáját, kik elhozták tanítványaikat erre a kellemes találkozóra: a Dienesből Gara Judit tanárnő, a Tóth Árpádból Gyermánné Huga Ibolya tanárnő. A Medgyessy növendékeinek irodalom tanára pedig: Horváthné Budaházy Éva.


S most következzen a csapatokat alkotó diákok névsora, helyezésük szerint.
1. Erdei Csenge, Katona Gábor, Vígh Evelin (Medgyessy G.)
2. Csajbók Klaudia, Szabó Viktória, Tatár Dénes (Medgyessy G.)
3. Bodnár Réka, Kiss György, Nagy Márta (Tóth Árpád G.)
4. Elek Klaudia, Kiss Anna, Komlósi Anita (Dienes L. G.)
5. Demeter Evelin, László Judit, Lavotha Márta (Dienes L. G.)

 

Nagy szeretettel gratulálunk nekik, s várjuk őket a jövő esztendőben is a Medgyessyben egy újabb nemes versengésre.

Az ajtó pályázat - Eredményeink (2012)

Kedves Diákok és Pedagógusok!

 

Az ajtó c. filmmel kapcsolatos pályázatunkra beérkezett munkák komoly kutatómunkáról tanúskodnak. Különösen örültünk azoknak, amelyek önálló gondolatokkal vagy véleménynyilvánítással adtak „kulcsot” a kezünkbe, bizonyítván fogékonyságukat az irodalom és a filmművészet iránt.

 

Köszönjük a diákok és a felkészítő tanárok lelkes munkáját, és gratulálunk mindenkinek!

A pályázat nyertesei a következők:

 

Felkészítő
Pályázó neve Iskola Felkészítő Értékelés

Szénási Boglárka Luca

Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, Debrecen

Zima Szabolcsné Lajtos Nóra

Irodalmi stílusban írta meg véleményét és érveit a címről. Találó analógiát is hozott a magyar irodalomból.

Szijj Katalin

Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskola, Kaposvár

Dr. Rónayné Marek Györgyi

A címmel kapcsolatos fogalmazásában megismerhettük önálló állásfoglalását és a mondanivaló értelmezését.

Mikesy Veronika

Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest

Kürtösné Martinovits Éva

Bőséges információt gyűjtött minden kérdéshez. Saját véleményével egészíti ki a cím jelentését, és más − a lényeget megragadó − címeket is keresett rá.

 

Minden pályázónak és felkészítő pedagógusaiknak köszönjük igényes és szép munkáját, reméljük máskor is megtisztelnek minket fáradozásukkal.

A nyerteseknek ezúton is gratulálunk, a mozizás lebonyolítása érdekében hamarosan megkeressük Őket.

 

A pályázaton résztvevőknek további eredményes tanulást és munkát, valamint izgalmas filmélményeket kívánunk!

a Cinema City mozihálózat és a Mokép munkatársai nevében


Kárpáti Ildikó

Oktatási Program Koordinátor

 

Forrás: IMAXBudapest.hu

Megyei tehetségkutató - Eredmény (2012)

Gratulálunk Nyilas Dóra (9.D) és Molnár Krisztina (10.D) tanulóinknak a megyei tehetségkutató versenyen elért győzelmükért.

tanc_tehetsegkutato_1hely_net.jpg

Aktuális versenyeredményeink (2012)

Sólyom Alexandra 10. D osztályos tanuló a megyei "Szép magyar beszéd" verseny II. helyezettje. 2012 áprilisában ő képviseli városunkat, megyénket és egyben iskolánkat Győrben.
Felkészítő tanár: Horváthné Budaházy Éva


A "Világvallások, keresztény gyökereink" verseny megyei fordulójának győztesei iskolánk tanulói: Katona Gábor, Móré Bendegúz, Moczok Stella a 11. B osztályból. Gratulálunk!

Felkészítő tanár: Horváthné Budaházy Éva


Az "Ötágú síp üzenete" megyei vers- és prózamondó verseny 2. helyezettje iskolánk tanulója: Dorcsák Evelin a 11. D osztályból. Gratulálunk!
Ugyanezen a versenyen Bódi Alexandra 11. D osztályosunk különdíjas lett.

Felkészítő tanár: Horváthné Budaházy Éva


A „Világvallások, keresztény gyökereink” megyei versenyen egy csapatunk 3. helyezett lett. A csapattagok: Barna Döme 11. B, Forgács Attila 11. B és Aradi Lajos 11. D.
Felkészítő tanár: Horváthné Budaházy Éva

Tetszik Debrecen (2011)

A Debrecen mezővárossá nyilvánításának 650. évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat zárásaképp díjátadással, filmvetítéssel, táncházzal várták a megyeszékhely középiskolásait szerdán a Kölcsey Központban.


tetszik_oklevel.jpg tetszik_oklevel2.jpg

Forrás:
haon.hu

V. Interregionális Rajzverseny - Eredmények (2011)

Az V. Interregionális Rajzversenyt rendhagyó módon ebben a tanévben 2011 őszén (szeptember-október hónapban) hirdettük meg. A versenykiírásban a szokásos módon, a hagyományoknak megfelelően jelöltük meg a kategóriákat és a témafelvetést.

 

 

Az idei évben a TÉRKÉP, TÉR-KÉP, TÉR, KÉP címmel adhattak be pályamunkákat a pályázaton jelentkezők. A téma nyitottsága lehetőséget teremtett arra, hogy a pontos címben való megjelenítés és a kreatív gondolati szabadság is helyet kapjon. A pályázat lehetőséget adott továbbá arra is, hogy a középiskolai korcsoport mellett az általános iskola 8. osztályosait is bevonjuk az alkotói körbe.

 

Pályázati beszámoló


Az érdeklődés a tavaszi versenyidőszakhoz képest szerényebb volt, mégis a debreceni, helyi diákok mellett az ország széles közegéből érkeztek nagyon értékes pályamunkák. Pécs, Szeged, Nyíregyháza, Cegléd diákjai között sokan művészeti középiskolában tanulnak, az eredeti elképzelés is az volt, hogy a hasonló kvalitású tanulók kreativitását, alkotói és technikai tudását mérjük elsősorban össze. A pályázati kiírásra 72 pályamű érkezett, a munkák elsősorban a középiskolai (9-12. évfolyam) korcsoportból kerültek ki, az érettségire épülő szakképzésben és az általános iskolai korcsoportban készült alkotások aránya kicsi volt, így a zsűrizésnél a díjakat a kategorizálás helyett az alkotások minősége, gondolatisága, kreativitás, elvonatkoztatás, technikai kivitelezés, újszerűség alapján pontozta a zsűri.

 

A zsűrizést a pályázatban nem érintett alkotó művésztanár végezete.

A zsűri tagjai:

  • Komlódi Judit festő-grafikus művész és
  • Zakar József Keramikus.

 

Mindketten a fent említett szempontokat figyelembe véve 50-50 pontig pontozta az alkotásokat, majd a pontokat összesítették és a pályamunkákat közösen is értékelték. A két különböző beállítottságú művész együttesen hozta meg döntését az idei év eredményéről. Az idei évben is 10 díjat ítélt oda a zsűri, 1 általános iskolai korcsoportba született díj (a beérkezett szerény számú pályamunka miatt) és 9 középiskolai (gimnáziumi és szakközépiskolai) díj született.

 

Díjazottak

 

Név Település Pontszám Felkészítő tanár
Sáfár Kitti Pécs 100 pont Fejes Adrienn
Nagy Mariann Debrecen 95 pont Kónya Ábel
Dallos-Nagy Ildikó
Debrecen 90 pont László János
Vincze János Nyíregyháza 90 pont Vikár János
Gáspár Alexandra Debrecen 90 pont László János
Timmer Martin-Timmer Patrik Debrecen 90 pont -
Sós László Debrecen 88 pont László János
Rácz Viktória Debrecen 88 pont Kővári Attila
Hörömpő Melitta Cegléd 85 pont Sárközi Erzsébet
Kádár Emese Debrecen 85 pont Kővári Attila

A megyei érdeklődés felhívásunkra jelentősebb volt, a díjazásban nem volt szempont, mégis az arányszámok tükrében 3 megyén kívüli iskola tanulója kapott díjat és 6 Hajdú-Bihari díjazott lett. A díjak ajándékcsomagok voltak, melyek értékes szakmai anyagokat, művészkellékeket tartalmaztak, amelyek az ifjú tehetségek fejlődéséhez további segítséget adhatnak.

 

A pályamunkák díjazásáról elektronikus levélben értesítettük a díjazottakat és az ünnepélyes díjátadó helyett ajándékosztó délelőttöt szerveztünk 2011. november 25-én, ahol a tehetséges fiatalok vehették át ajándékukat, melyet minden esetben meglepetés, meghatottság és az ajándékok láttán öröm jellemzett. A pályamunkákat a Paletta belvárosi művészellátó kirakat galériájában mutatjuk be a nagy nyilvánosságnak az év hátralévő részében felváltva, a teljes pályázati anyagot a díjazottak munkáinak a kiemelésével jelenítjük meg a www.medgyessygimnazium.hu honlapon és az iskola facebook oldalán.

 

Összes alkotás

spacer