Belépés a KRÉTA digitális naplóba

kreta_enaplo.png

kreata_ugyintezes.png

Keresés diákjaink között

Eseménynaptár

Virtuális túra

virtualis_tura.jpg
Járja körbe iskolánkat virtuális túránk segítségével!

Virtuális túra start


Legfrissebb galéria

     Galéria megtekintése    |     További galériák

Videó galéria

Bemutatófilm megtekintése

Facebook

Tudományos igényű kutatómunka - Díjnyertes diákjaink

 

 

Öröm számunkra – az iskola nevelőközössége számára – hogy évek óta kifejezetten szép hagyománya van diákjaink körében a tudományos igényű kutatómunkának is. Ahogy az elmúlt években, úgy ebben a tanévben is szép eredményei születtek e tevékenységnek. Rövid felsorolásunk róluk szól tehát, azon diákjaimról, kik az ország különböző esszéíró pályázatain, kultúrtörténeti versenyein szerepeltek tanulmányaikkal, prezentációikkal.
Munkájuk gyakran túlnőtt a középiskolai szinten. Felkészülés ez már a felsőoktatásban rájuk váró feladatokra. Hogy valóban hasznos ilyen szempontból is a Medgyessy-ben szerzett előtanulmány, azt  a tavalyi sok szép eredményt, országos első, második helyezéseket elért volt tanítványaink is visszaigazolták. Ők most már egyetemisták, magyar vagy történelem szakosak, és ott is nagyon szépen dolgoznak (pl. Erdei Csenge, Katona Gábor). Az ő nyomdokaikban haladnak  e tanév alkotó diákjai is.


A Miskolci Egyetem ez évben „Az I. világháború és a Monarchia emlékezete” címmel hirdetett kultúrtörténeti versenyt. A feladat egy 10-12 oldalas tanulmány készítése a korhoz kötődő szaktudományos témában (irodalom, történelem, társadalom ismeret, kultúratörténet, művészettörténet). Tanítványaim nagyon szép témákban mélyedtek el. Pl. A nők helyzete a századfordulón – nők az irodalomban; A gyermek helyzete – Gondolatok Kosztolányi novellái alapján; A századelő színháza – Molnár Ferenc színművei; Nemzeti identitás – személyes identitás, Egy különleges festői pálya bemutatása – Csontváry; A Millennium társadalma – az építészet a századfordulón. 


         Az legjobb munkákat készítőket az Egyetem oktatói egy diákkonferencián hallgatták meg. Ez egyben a verseny szóbeli fordulója volt. Ez évben a következő tanítványaim vettek rész, és nyertek a maguk szekciójában nagyon szép díjakat, helyezéseket.


Első helyezettek:

  • Pap Nikolett 11. á, Szivák Nikoletta 11. á, Szűcs Flóra, 11. á
  • Bottyán Enikő Réka, Bihari Vivien, Kiss Tímea a 12. d osztályból

 

Második helyezettek:

  • Márkus Renáta 12. d, Balogh Bettina és Szabó Viktória 12. d osztályos tanulók.
  • Czibere Fanni, Pásztor Blanka, Tarcsi Fruzsina a 11. á – ból


Szívből gratulálunk ezekhez  a szép, országos eredményekhez.

 

Külön kiemelendő, hogy Kiss Tímea 12. d osztályos tanuló a Tiborc panaszáról írott tanulmányával is országos I. helyezett lett a Kecskeméti Katona József színház pályázatán.        

 

Valamint: Szivák Nikoletta, Papp Nikolett és Szűcs Flóra a „Hol terem a magyar vitéz” megyei történelmi és vallástörténeti verseny első helyezettjei is.

 

       Munkájukat megérte segíteni, tanulmányaikhoz útmutatást adni, hisz eredményeik is mutatják: - ők valóban szeretettel és nagy odaadással közelednek kultúrtörténetünk hatalmas kincsesházához. További szép munkát!
Horváthné Budaházy Éva, a versenyzőket felkészítő tanár

 

         És ízelítőül egy díjnyertes előadás prezentációja (vázlata): Nemzeti identitás – személyes identitás

spacer