Belépés a KRÉTA digitális naplóba

kreta_enaplo.png

kreata_ugyintezes.png

Keresés diákjaink között

Eseménynaptár

Virtuális túra

virtualis_tura.jpg
Járja körbe iskolánkat virtuális túránk segítségével!

Virtuális túra start


Legfrissebb galéria

     Galéria megtekintése    |     További galériák

Videó galéria

Bemutatófilm megtekintése

Facebook

Medgyessys sikerek egy országos pályázaton

Körülbelül 130 diák lépett színpadra a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban megrendezett Németh László esten május 16-án. A program során nem csak az énekeké, a táncoké és a színjátékoké volt a főszerep, a Németh László Társaság által az országban meghirdetett Középiskolai Tanulmánypályázat díjkiosztására is sor került.

 

 

- A Németh László Gimnázium és Általános Iskolának idén már volt egy iskolaestje, de úgy gondoltuk, hogy rendezünk a diákoknak egy külön estet is, amelyet a szülők is megtekinthetnek – tudtuk meg Verseginé Hillay Erika szervezőtől.

- 1989-ben alakult az országos Németh László Társaság, melynek célja, hogy a Németh László műveiben rejlő hagyománymegőrzést továbbadja a fiataloknak. Ezért 1991 óta kétévenként tanulmányi versenyt hirdet középiskolásoknak, akik három téma közül választhattak. Ebben az évben a diákok az író Cseresnyés című drámájából, A másik mester című regényéből, valamint egy kortárs irodalmi alkotó, Buda Ferenc életművéből írhattak értekezést – nyilatkozta hírportálunknak Árva László igazgató. Hozzátette, az iskolaest azért is hasznos, mert a gyerekek megmutathatják, hogy iskolán kívül miben tehetségesek.

 

 

A rendezvény során először Rakonczai Kitti Wass Albert:Mikor a bujdosó az Istennel beszélt című versét versét hallhatta a közönség, majd Árva László köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően dr. Kószó Péter alpolgármester beszélt. – Ha végignézzük a XX. század magyar gondolkodóit, mindannyian büszkék lehetünk Németh Lászlóra, a legnagyobb művészek között emlegethetjük őt. Nem csak az irodalmi alkotásai miatt, hanem azért, mert tanulmányain, esszéin keresztül a magyar néplélek legérzékenyebb húrjait idézte meg. Nem szabad elfelejteni, hogy Németh László Vásárhelyen írta legnagyobb drámáit, legcsodálatosabb regényeit – mondta az alpolgármester.

Ezután a tanulmánypályázat díjátadása következett: a 17 pályamunkát készítő tanuló közül a három harmadik, a három második és az egy első helyezett könyvcsomagot valamint ösztöndíjat vehetett át. A nyertesek között vásárhelyi, egri, budapesti és debreceni fiatal egyaránt szerepelt.

 

 

Ezt követően Németh László Petőfi Mezőberényben című művét adta elő az iskolai diákszínpad,  majd az intézmény kórusa lépett színpadra.  A folytatásban Torma Evelin Pilinszky János: Harbach 1944 című versét szavalta el, amelyet Zoltai Attila és tanítványainak műsorszáma követett. Ezután a legkisebbek, az első osztályosok szórakoztatták a közönséget egy csúfolódóval, majd Vojnics Fanni Arany János Tetemrehívás című balladájával állt a nézők elé. Ezen kívül Enyedi Fruzsina népdalt énekelt, Nagy Ágnes Reményik Sándor Eredj, ha tudsz című művét adta elő, majd  a Kankalin néptáncegyüttes Kisgömböc csoportja zárta az estet a finálé előtt.

 

 

Nádra Kitti 11.osztályos tanuló Németh László: Petőfi Mezőberényben című drámájában Szendrey Júliaként szerepelt. A promenad.hu-nak elmondta, nagyon izgult, valamint nagyon örül, hogy egy iskolaesten mutathatta meg magát diáktársainak.

 

A Németh László Társaság 2012/2013. évi Országos Középiskolai Tanulmánypályázatán

III. díjat nyert Katona Gábor, a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 12. évfolyamos tanulója, felkészítő tanára Horváthné Budaházy Éva tanárnő. Helyette iskolatársa, Baksa Edina veszi át a jutalmat.

III. díjat nyert Botos Máté Szabolcs, a budapesti Németh László Gimnázium 10. évfolyamos tanulója.

III. díjat nyert Nádra Kitti, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium 11. évfolyamos tanulója, felkészítő tanára: Dr. Borbáth Árpádné.

 

A zsűri értékelése alapján

II. díjat kap Szabó Mira, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium 11. B osztályos tanulója, felkészítő tanára: Szabó Ildikó

II. díjat kap az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium 10. E osztályos tanulója, Korpás Evelin, felkészítő tanára: Békési Katalin.

II. díjban részesül Bódai Eszter, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium 10. C osztályos tanulója, felkészítő tanára: Juhász-Szabó Katalin.

 

A Németh László Társaság 2012/2013. évi Országos Középiskolai Tanulmánypályázatán a zsűri értékelése alapján

I. díjat nyert Baksa Edina Jéva, Buda Ferenc: Túl a falon kötete, mint lírai emlékmű című értekezésével. Baksa Edina a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 11. évfolyamos tanulója, családja Beregszászon él, így külön öröm, hogy itt köszönthetjük. Felkészítő tanára: Zima Szabolcsné, Lajtos Nóra.

 

Megyeri József

 

Forrás: PROMENAD.HU
spacer