Belépés a KRÉTA digitális naplóba

kreta_enaplo.png

kreata_ugyintezes.png

Keresés diákjaink között

Eseménynaptár

Virtuális túra

virtualis_tura.jpg
Járja körbe iskolánkat virtuális túránk segítségével!

Virtuális túra start


Legfrissebb galéria

     Galéria megtekintése    |     További galériák

Videó galéria

Bemutatófilm megtekintése

Facebook

Elérte a középiskolákat a demográfiai csökkenés

Debrecen – A tavalyi 2980-nal szemben idén csak 2780 nyolcadikos tanuló felvételizett a város 19 középiskolájába. A legnagyobb hiány az érettségi bizonyítványt nem adó szakképző intézményekben jelentkezik – tudtuk meg Szabó Gyulától, az oktatási bizottság elnökétől.

Forrás: HAON.hu

Mint mondta, több éves csökkenés után az általános iskolák létszáma stabilizálódott, most már a középfokon jelentkezik a létszámhiány, ami még évekig jellemezni fogja a középiskolai beiratkozást. Márpedig az idei 7 százalékos csökkenést és a hasonló mértékű továbbiakat valahogyan kezelni kell – figyelmeztet a szakember.

Arányeltolódások

Át kell tekinteni, hogy Debrecen intézményei iránt milyen az érdeklődés, mert a szerint kell lépéséket tenni. Az ugyanis a jelentkezésekből látszik: egyre kisebb az érdeklődés a szakmunkásképzés iránt, ezért több intézményben nem is indítják el szeptembertől a tervezett szakirányú képzést. Várhatóan ezen a fellebbezések utáni mozgás sem számít, hiszen a tanulók által megjelölt intézményekbe fel nem vett diákokat Debrecenben a Beregszászi, a Povolny és a Könnyűipari szakképző iskolákba irányítják, de már tavaly is csak 10 ilyen tanulót kellett elhelyezni. Ugyanakkor sokszoros a túljelentkezés a művészeti képzést adó középiskolákba, az Adyba és a Medgyessybe, valamint a reál tantárgyak oktatásában nagyon erős Fazekas gimnáziumba. Szabó Gyula szerint az arányeltolódások javítására a jövőben szükséges lesz minél több információval a szülők és a tanulók pályaválasztását befolyásolni. HBN

Középfok számokban

A 2011/2012-es tanévben a tanulói létszám: 14 ezer 800. Ebből gimnazista 6200, érettségit adó szakközépiskolás 5700 érettségit nem adó szakképzésben résztvevők 2900. Nem önkormányzati iskolákba járók: 2500.
spacer